Nyheter

Sammanfattning av året 2023...

2024-01-31

Vilket år vi har haft, så mycket glädje men även mycket arbete med att matcha fram treåringarna på bästa sätt inför treårspremieringen och de andra unghästarna inför utställningar och unghästpremieringar.

Vi börjar väl från början..

I år hade jag planerat att vi skulle åka på många utställningar och premieringar, vår vanliga premieringsförättare Morgan Johnsson gjorde sitt sista år så jag ville visa de flesta unghästarna för honom för att få en sista bedömning.

Första utställningen var i juni, det var Skaraborgs Ponnyavelsförening som anordnade den i Vara. Domare var Tobias Sandahl. Med oss hade vi ettåriga Vithatts Polly och treåriga Vithatts Olympia.

Polly blev klassvinnare med 39 poäng, 7 på skritten som för dagen var lite spänd. Det var ju första gången hon var ute annars så skötte hon sig galant.

Vithatts Polly

Olympia var själv i sin klass så hon vann ju den enkelt, men hon fick fina 41 poäng med 9 på typ och fick tävla vidare om Bäst i Rasen och reserv Bäst i rasen. Hon slog faktiskt till och blev Reserv Bäst i Rasen och slog bland annat en godkänd hingst... då var man ju lite stolt över henne... sen skötte hon sig galant och är trygg och säker att ha med sig ut.

Vithatts Olympia

Vi betäckte ju inga av våra egna ston sommaren 2022 så detta året blev det inga föl hos oss. Jag har tänkt om lite och betäcker bara varannat år numera, dels för att jag vill behålla dem och visa fram dem som treåringar innan de säljs och dels för att det inte skall bli för många. Jason hade ett sto utifrån som blev dräktig men som tyvärr kastade då hon blev sjuk under vintern så det blev inget föl för Jason heller. Men 2023 betäckte vi fyra ston med Jason och alla är dräktiga så i sommar blir det föl på stuteriet.

Helgen efter Skaraborgs Ponnyavels utställning var det dags att åka på Shetland Västs utställning i Bankeryd, domare var Morgan Johnsson.

Vi hade med oss Vithatts Polly igen för miljöträning och även idag blev hon klassvinnare men med fina 40 poäng och Guld med 9 på typ... oj så stolt man fick bli igen... min lilla plutta!

Vithatts Polly

Vi hade också med oss treåriga Vithatts Ohtella som gick tvåa i sin klass med fina 41 poäng och Guld med 9 på typ. Ettan i hennes klass, Bjökens Kelly blev senare BIS. Ohtella skötte sig som vanligt, ursnäll att ha med ut och bra förebild till ungstoet.

Vithatts Ohtella

I juli var det dags att åka på Shetland Västs utställning i Ljungskile, domare var Helena Jansson. Med oss denna gång hade vi två treåringar, Vithatts Ottilia och Vithatts Ohtella. Tanken var att detta skulle bli ett bra genrep inför den kommande premieringen. Dom gick ju i samma klass och vi var sex stycken i klassen då den var färguppdelad dvs vi tävlade inte mot de svarta i klassen. Till min stora glädje så sattes min favorit Vithatts Ottilia som klassvinnare med fina 41 poäng och Guld och 9 på typ. Hon kan ju vara lite busig ibland men jag tycker inte att det gör så mycket, huvudsaken hon sköter sig i ringen.

Vithatts Ottilia

Vår andra treåring Ohtella sattes trea i klassen med fina 40 poäng och Guld. Hon skötte sig som vanligt lika klockrent. Tyvärr hade jag råkat få en benhinneinflammation och hade ont i ena benet så vi valde att inte stanna kvar till championaten med Ottilia denna gången.

Vithatts Ohtella

Sen var det då dags för premieringen, vi åkte med olika hästar tre dagar i sträck för att få alla visade. Alla våra 3 treåringar hade fått 41 på utställningar i vår så jag visste att de var rätt matchade inför uppgiften och att de visste vad jag förväntade mig av dem i uppförande i ringen.

Första dagen åkte vi till Svenljunga för jag ville ju visa för Morgan Johnsson. Med oss hade vi ettåriga Vithatts Polly och Vithatts Pingla som aldrig hade varit ute tidigare. Polly hade ju varit ute två gånger tidigare för miljöträning. Ändå var det Pingla som skötte sig bäst i uppförande... Polly tyckte det var lite spökigt med alla stora nordsvenskar. Polly satte som etta i ringen med fina 40 poäng och klass 1.

Vithatts Polly

Pingla gick tvåa i klassen med 39 poäng och skötte sig galant för att vara första gången ute... hon behöver växa i sig lite mer till nästa år.

Vithatts Pingla

Sen var det bara hem för att bada och tofsa Olympia som skulle visas dagen efter i Svenljunga för Morgan Johnnson. Det var nio stycken i ringen denna dagen och till vår stora glädje så fick vår fina Olympia Diplom med jämna 40 poäng. Nu var jag så stolt över henne att glädjetårarna började rinna... eller så var det att det började ösregna direkt efter... stolt var jag iaf. Hon var ju till salu och blev tingad redan på kvällen när vi kom hem efter premieringen.

Vithatts Olympia 88888 - 40 poäng, foto Anette Wadman

Hem igen och bada två hästar och tofsa... nu började man bli lite trött på att tofsa... tredje dagen.

Idag skulle vi till premieringen i Vara med våra två andra treåringar, Vithatts Ohtella och Vithatts Ottilia. Det var Morgan Johnsson som dömde även här... givetvis!

Som etta i ringen sattes Vithatts Ohtella med fina 42 poäng och Diplom... så lycklig jag var, trea i ringen sattes stallkompisen Vithatts Ottilia med fina 41 poäng. Vilket lyckorus jag fick... alla våra tre 3-årsston fick diplom... då var man en stolt uppfödare! Och lite trött efter tre dagar med premierngar.

Vithatts Ohtella - 99888-42 poäng

Vithatts Ottilia - 88898 -41 poäng

Sen visades också vår uppfödning valacken Vithatts Oden. Gunilla som köpte Oden redan som fölunge hade lovat att visa honom på premieringen för hans mammas skull så hon kunde få poäng för honom avelsmässigt. Hon hade verkligen matchat fram honom perfekt, han var i strålande skick och det var så kul att få se honom. Vilket fint jobb hon hade gjort med honom, hon äger även hans halvbror Kind of Love som åkte med i transporten som sällskap. Så vi fick hälsa på honom också!

Vithatts Oden - 88887 -39 poäng

I och med att Olympia fick sitt diplom och att Oden visades och fick 39 poäng och blev klass 1 så kunde vi även höja två av våra avelsston till att A-premieras. Dessa var Dalsgårds Love Song och hennes dotter Vithatts First Love. 

Fr.v. Dalsgårds Love Song & Vithatts First Love

I slutet på augusti var det dags för utställning igen. Det var Shetland Väst som hade i Färgelanda denna gången och domare var Torsten Jeppson. Vi hade bara med oss Vithatts Ottilia denna gången då Polly fick stanna hemma med en liten hålvägg som uppkom tidigare på veckan. Ottilia skötte sig fast det var mycket väntan på grund av försenade deltagare... även jag tröttnade! Hon fick Guld med fina 40 poäng och vi åkte hem direkt efter.

En sur Ottilia!

I september var vi iväg igen på Shetland Västs utställning, denna gång var det i Älvsered och domare för dagen var Annika Strindgård. Med oss hade vi ettåriga Vithatts Peace of Love som aldrig varit ute någon gång. Hon skötte sig strålande och hon hade ju med sig en bra förebild i treåriga Vithatts Ohtella. Peace skötte sig så bra så att hon gick tvåa i sin klass med fina 41 poäng, 9 på skritten.

Vithatts Peace of Love

Ohtella blev klassvinnare i sin klass med Guld och 40 poäng, de var bara två i klassen denna gång. Det var sista utställningen för i år för oss. Det var egentligen två till men jag beställde en valp så jag ville vara hemma med den istället på helgerna.

Vithatts Ohtella

Sista premieringen för året var i slutet på september, jag hade tränat vår ettåriga hingst för att jag ville visa honom för Morgan Johnsson. Vithatts Patron skötte sig galant, det var lite läskigt inomhus i ridhuset med alla blommorna men det blev en bra miljöträning för honom. Han belönades med 40 poäng och klass 1 och i kritiken stod det, Bör sparas som hingst. Målet är att vi skall matcha honom och visa fram honom på hingstpremieringen i framtiden, jag tycker själv att han ser riktigt bra ut.

Vithatts Patron

Med på premieringen var även svägerskan med sitt treårssto Sweetheart som är efter vår avelshingst Vithatts Jason, hon belönades med 39 poäng och klass 1.


Sweetheart

Så de fyra avkommorna från Jasons första årgång är nu visade, två fick diplom Vithatts Ohtella och Vithatts Olympia, de båda är även guldbelönade på utställningar och två fick 39 poäng och klass 1 Vithatts Oden och Sweetheart. Dessutom visades hans båda ettåringar på utställningar och båda blev Guldbelönade, Vithatts Polly och Vithatts Peace and Love. Ganska bra betyg för sin avel, sen har vi även sålt tre av våra diplomston i år till andra stuterier. Alltid roligt att andra uppfödare vill avla vidare på våra stolinjer! Även vår svarta avelshingst flyttade till annat stuteri i våras för att fortsätta användas i aveln... vi önskar alla stort lycka till med era nya avelsdjur!

Svea och Alba, valpen vi köpte i höstas!

2024 hoppas vi blir ett spännande år med fina fölungar och roliga utställningar/premieringar och att alla får vara friska både tvåbeningar och fyrbeningar.