Nyheter

3-årstest med Brenin...

2011-09-11

Idag har vi varit i Skålltorp på 3-årstest med Brenin. Vi hade startnummer 1 så redan klockan 6 lastade vi Brenin och åkte iväg.

Lastningen och resan gick bra... jag var lite orolig eftersom han inte åkt sedan förra sommaren. Men det behövde jag inte vara för han stod som ett ljus hela vägen.

Väl framme så lastade vi ut honom... han blir alltid lite brötig i transporten när han hör alla andra hästar gnägga. Så då är det bättre att ta ut honom så han får vara med och titta. Först var det ID- kontroll och mätning. Brenin mättes idag till 136 cm... lagom höjd för mig!

Därefter var det dags för lösgalopp och löshoppningen. Han hade lite annat för sig som att lukta på allt så han tappade fokus kan man säga emellanåt. Sen kom han igång att hoppa... jag tyckte att det var låg höjd på hindret ca 50-60 cm. Brenin brukar ju inte ta i förrens det blir lite högre... så här låga hinder brukar han inte hoppa så engagerat. Men det är ju domaren som bestämmer så tyvärr fick han inga höga hoppbetyg... inte i lösgaloppen heller då han hellre visade upp en flashig trav med riktig längd på än galopp.

Sen var det dags för extriören och gångarter som var direkt efter löshoppningen på samma bana. Om man skall vara kritisk så tycker jag att de gott kunde använda det andra tomma ridhuset till det momentet då åtminstonde Brenin  inte fattade att vi bytt "gren" utan gick och väntade på att jag skulle släppa honom så han fick hoppa. Så i skritten fick vi kritiken kort och spänd... inte så konstigt när han nyss sprungit och hoppat där. Men om man skall se det positivt så fick vi två pinnhål mer av den domaren i år än vad vi fick förra året... så det tar sig.

Rent allmänt så är jag nöjd med Brenins insats... han gjorde så gott han kunde och uppförde sig bra, inga dumma hingstfasoner om man räknar bort hans "Ferdinad-attityd" med att lukta på väggar och underlag... plastbandet i ena hörnet bet han tag i och drog loss.

Vi fick inga höjdarpoäng men med kritik som god rastyp, bra könsprägel, vackert huvud, lång hals med god resning, välmusklat kors, välbenad från sidan, god frambensteknik och gott förtroende gör ända att man blir stolt över "vilden i stallet". Det var en hel del som kom fram och tyckte han var snygg... och då blev man ju ännu stoltare fast vi idag inte var i närheten av någon utmärkelse.

Lite roligt i det hela är att även Brenin fick på sammarbetsvilja i hoppningen, svårpåverkbar. Det fick även vår shetlandshingst när vi visade honom på Kvalitéstävlan. Jag tränar ju våra hästar så de skall vara "bombsäkra"... jag vill ha hästar som är säkra att vistas med och som inte rädda för ljud eller saker som fladdrar eller ser otäcka ut. Jag använder rösten mycket när jag tränar dem så en longerpisk som smäller lite skrämde ju inte Brenin som de ville. Så jag när jag släppte honom så sprang jag med och smackade på honom så han fick fart... ska man använda piska så får man piska på honom om man skall få någon reaktion.

Nu går han så nöjd i hagen och betar... pussgurkan!!!

 

Ha det gott alla goa vänner och dagboksläsare!