Nyheter

Föl nr 3...

2020-05-10

I fredags kväll var det dags för Kassandra att föla. Hon hade varken släppt fullt ut i bäckenbanden eller fyllt på med mjölk i juvret, men hon var ju förstföderska så jag tänkte att det kanske kan vara så ibland. Vill minnas att jag har haft ett welshsto som också hade lite med mjölk vid själva fölningen. Precis när vi hade "bullat upp" med chips och dricka för att se på film så såg jag i monitorn att det var fölning på gång så det var bara att byta om och gå ut i stallet. Kassandra låg ner och krystade men det hände inte så mycket mer, efter ca 20-30 minuter så såg jag äntligen två framben komma fram. Kassandra var trång baktill så jag insåg att här måste jag hjälpa till för att få ut fölungen, hon satt som berget... jag fick verkligen ta i och trodde flera gånger att jag skulle förlora både föl och sto. Mulen kom fram och tungan hängde utanför så jag tänkte att fölungen är nog död men hade i bakhuvudet att de inte börjar andas förrens bröstet kommer ut. Efter att dragit med alla krafter jag hade så lossnade det äntligen och när vi fått ut bogen så gick det lätt och äntligen var hon ute. Så liten och näpen och låg rätt, borde inte varit så svårt att föda fram utan det måste berott på att hon var så trång i själva öppningen... får hoppas att det blir lättare nästa gång.

Med ingen mjölk i juvret så ringde jag veterinären för råd om hur man skulle gå vidare. Men med en så duktig fölunge så behövde jag egentligen inte oroa mig. Den lilla som kom ut på ett ganska så slitsamt sätt var så pigg och visste precis hur hon skulle göra. Hon hittade snabbt tuttarna som var megasmå och för varje gång hon tuttade så började det komma mer och mer mjölk. Så förståndig fölunge! Kassandra var lite hårdhänt mot henne så jag fick vara med de första timmarna och stötta henne i mammarollen och tala om hur man får vara mot en fölunge. Hon ville inte bara slicka fölungen torr utan även bita henne... och krafsa mot henne med frambenen... men efter halva natten hade hon fått koll på hur man uppför sig mot en liten ostadig fölunge. Vid tre-tiden fram på morgonen så hade båda koll på varandra och jag kunde gå in och vila mig.

Ottilia första gången ute

Om två veckor är det dags för Daisy att föla och jag hoppas det blir en lättare fölning än denna var. Sen är det någon vecka till innan den sista fölar. De båda äldsta killarna har roligt tillsammans och lekar och busar i hagen, Palencia går ofta med båda fölen i hagen.

Fr.v. Orkan, Palencia och Fias fölunge Oden.