Nyheter

Föl nr 4...

2020-05-23

I tisdagskväll var det dags för föl igen. Denna gången var det Daisys tur att föla, jag såg i monitorn att hon betedde sig annorlunda mot vad hon brukade göra på kvällen och förstod då att det var något på gång. Så strax efter kl. 22 satte hon igång med fölningen, när jag kom ut så stod hon upp och krystade... oj tänkte jag skall hon stå upp och föla? Men efter en liten stund så lade hon sig ner och då var båda frambenen och halva huvudet synliga så då hjälpte jag till lite och drog ut fölet i krystvärkarna. En så otroligt söt fölunge och ett sto, lyckan var total! Daisy var snabbt på benen och tog hand om fölungen och släppte efterbörden kort därefter. Fölungen såg ut som en riktig spindel när hon försökte resa sig upp så jag fick stötta henne lite första stunden för hon var ju hungrig och ville hitta mjölkbaren. Hon fick snabbt koll på hur man hittade tuttarna och diade ofta i början... jag väntade i flera timmar på att hon skulle bajsa... men inte då! Jag tycker de brukar bajsa ut tarmbecket ganska så snabbt efter de börjat dia i vanliga fall, så med samråd av veterinär så gav jag henne ett microlax och då kom det efterlängtade bajset och jag kunde gå in och vila mig lite.

Första dagen ute i hagen.

Med de andra fölen går det bara bra, Oden och Orkan leker för fullt i hagen... de är så söta och står och väntar på varann i hagen på morgonen när jag släpper ut dem. De har så himla roligt ihop och det är skönt att de har varandra. De går för jämnan hos Palencia så man kan tro att hon har tvillingar, sen ser man Oden galoppera bort till sin mamma och äta... sen kommer han tillbaka igen och går med Orkan och hans mamma.

I den andra hagen går Kassandra och Ottilia och nu då Daisy med hennes lilla Ohtella. De har ju ännu inte släppt sina fölungar men snart leker nog de också. Eller Ottila går som hon vill, otroligt social och kommer i full fart när man går ut i hagen... hon längtar nog till Ohtella skall bli leksugen och att hennes mamma slutar att vakta på henne. 

Lovvan som är sista stoet ut att föla har fyllt på i juvret så det är nog dags inom kort... kanske redan i natt... vi får väl se!