Nyheter

Hingstpremiering i Mullsjö...

2018-04-08

Igår var det äntligen dags... skulle de passera nålsögat.

Förberedelserna började redan i fredags, jag hade tagit semester så jag kunde greja med hästarna redan under dagen. De har ju fortfarande kvar sin vinterpäls också fäller de som bara den. Så det fick bli dammsugan som fick göra grovarbetet... tur att man har en förstående gubbe som bara skrattade när jag släpade ut dammsugan till stallet. Båda killarna hade gjort sig fina med lerinpackningar på både rygg, rumpa och mage... skitungar! Jessy var inte rädd alls utan såg ut att tycka det var skönt när jag dammsög och masserade honom med munstycket... Jason var lite mer skeptisk och behövde övertalas en kort stund innan han ville prova på att dammsugas. Sen dränkte jag in dem i pälsglans och tofsade manen på dem. De stod som två ljus och jag var megaimponerad av dem. Tvätt av svans och ben gick också det galant. Så innan jag ens visat dem så måste jag ge dem beröm för att de är så otroligt lätthanterade och bussiga som ställer upp på allt detta.

Dagen D, vi åkte i god tid och lastningen gick bra. Vi hade lasttränat dem några gånger veckan innan. Jason har ju åkt som föl men Jessy hade ju aldrig åkt tidigare så han behövde lite mer tid på sig innan han bestämde sig för att göra Jason sällskap i transporten.

Väl där så träffade jag bästa Anna som skulle hjälpa oss med en av hästarna i ringen. Den galna skånskan som gubben kallar henne... galen är hon inte... utan en helt underbar människa som jag är oerhört tacksam för att jag fått lära känna!

Först så skulle båda hingstarna ID kollas och mäta mankhöjd och skenben. Jason var 100 cm hög och mätte 16 cm i skenben. Jessy var 100,5 cm hög och hade även han 16 cm i skenben... toppen med grovbenta unghingstar i lagom höjd.

Det var 15 stycken treårshingstar som var anmälde i deras klass och 13 stycken av dem kom till start. Först ut var Jason av mina båda... han har varit som en klocka på uppställning när vi tränat hemma men idag ville han inte riktigt stå still förrens vi ställde upp i slutet på visningen. Han skötte sig hyfsat och visade upp sina fina gångarter.

Han fick raden 77898- 39 poäng...  de tyckte om honom men sa att han är tok för tjock. Det kan jag hålla med om... han är svår att banta... han föddes knubbig! Men de ville se honom igen om han blir nerbantad för de tyckte om hans typ. Så nu jävlar Jason blir det till att motionera och bygga musklar tills i höst eller om jag visar honom igen nästa höst då jag ändå har tänkt att visa Konny.

Sen var det dags för Jessy som hade fått 40 poäng av Morgan när vi hade ute honom i höstas på gårdsvisning. Jag måste erkänna att jag inte har tyckt att Jessy är lika bra som Jason, sen är han lite bredspårig bak och det vill jag inte avla på så jag hade väl inga stora förväntningar på honom. Jessy var lite mer brötig och fick gå lite grann för att gå av sig lite energi inför visningen. Han gjorde så gott han kunde och i det stora hela så är jag nöjd med honom, han fick poängraden 67677- 33 poäng. Så låga poäng tycker jag inte han är värd.. så dålig är han inte...men som avelshingst duger han inte... det förstår jag också. Han kommer att kastreras nästa vecka och kommer bli en toppenfin valack och kanske kan han plocka mer poäng som valack på utställningar.

Det var två nöjda killar som släpptes ut i hagen när vi kom hem och jag är nöjd över hur de har uppfört sig. Bara att ta nya tag... nu väntar fölningar som nästa sak som händer här!