Nyheter

Första fölet...

2016-04-29

För en vecka sedan kom första fölet, det var Pandora som var först ut i år. Hon var egentligen beräknad till tre veckor senare, men eftersom hon fölade tre veckor för tidigt förra året så hade jag ställt in mig på att det kan bli så i år också. Och så blev det... Pandora hade fyllt på juvret och fått vaxproppar så det gick inte ta miste på att det var föl på gång. Jag var ute och tittade till dem vid 20- tiden och när jag kom ut efter en trekvart igen så hade hon precis fölat. Allt hade gått bra och Pandora var inte ens svettig. Hon tyckte inte om att jag var inne och tittade på fölungen och tvättade av navelstumpen. Sen var jag ju så nyfiken på vad det blivit så jag var ju tvungen och lyfta på svansen och se vad det var för kön. Ett sto... glädjen var så stor så det rann tårar ner på min kind... äntligen.

Hon var snabbt uppe på benen och hittade relativt snabbt mjölkbaren... jag tyckte hon diade lite försiktigt så jag var uppe och kollade till dem hela natten och vid femtiden så diade hon ordentligt och hade bajsat och kissat så då kunde jag gå och lägga mig och slappna av. Killarna förra året diade så intensivt på en gång... vet inte om det är skillnad på sto och hingstföl eller om det bara var slumpen. Vi har döpt henne till Kassandra då vi skall ha namn på K i år. Hon mättes till 56 cm hög, hela 4 cm högre än sin storebror var när han föddes. Båda två hade de svårt att hålla värmen i början, att kunna reglera den själv så hon fick ha täcke på sig de första dagarna... nu har hon lärt sig att hålla värmen själv. 

Kassandra upptäcker snön

Kassandra är en mycket självständig fölunge som gärna vill upptäcka världen på egen hand till hennes mammas stora förskräckelse... varför gå med sin mamma när man kan springa åt andra hållet. Så för husfridens skull så har hon redan fått lära sig att gå i grimma... så slipper Pandora bli orolig på väg ut till hagen.

De andra båda tanterna är stora och trötta nu och vi hoppas att veckorna går fort så att de också snart har en fölunge vid sin sida. De har varit tjurigare i humöret detta året...inte mot mig men mot de andra hästarna... kan det vara ston i magarna... bara en reflektion som jag funderat på. Stackars Lovvan är så fölsjuk hon höll på att gå av när hon såg vad Pandora hade vid sin sida i hagen... hon stod och suktade och tittade på dem vid staketet och smågnäggade. Jag hoppas att Fia släpper till hennes fölunge lite som hon gjorde förra året så Lovvan får fölmysa lite hon också... sen skall hon få gå med Legend och då kanske hon får andra tankar i huvudet.

Legend har har varit bussig och motionerat sig själv och sprungit av sig sin trivselvikt... så nu är han riktigt snygg igen... förutom den dagliga lerinpackningen han måste göra flera gånger om dagen. Han tror väl att han blir snyggare med den på... lyckligt ovetande att jag planerar att skicka iväg två av hans fruar till andra hingstar i år. 

Unghingstarna har så roligt tillsammans i hagen och det är intressant att bara sitta och observera dem... alla olika individer... en del är retliga andra mer fogliga i leken, och en del vill bara äta!

Ha det gott alla goa vänner och dagboksläsare...