Nyheter

Årskrönika...

2017-01-15

Här kommer äntligen... något försenad... den årliga krönikan om vad som hänt på stuteriet föregående år.

På våren hände inte speciellt mycket, unghingstarna blev avvanda och Jösta som hade fått mjölkersättning blev avvand från den... alla killarna åt ju sedan länge både kraftfoder och hö så den största skillnaden blev väl att bli av med sin mamma nattetid.

Den 22 april kom den första fölungen, ett ursött litet fuxsto... äntligen kom det ett sto! Allt gick bra, som vanligt så fölade Pandora tre veckor innan utsatt tid så även denna fölunge var lite frusen de första dagarna ute i stora världen. Det avhjälptes med ett hundtäcke som hon fick ha på sig de första dagarna tills hon kunde hålla sig varm på egen hand. Hon döptes till Kassandra.

Kassandra sover sött, varm och mätt i magen!

Det dröjde ända fram tills 19 maj tills nästa fölunge tittade ut... förra året så låg Palencias fölunge kvar i säcken men jag var med så jag kunde hjälpa Jason ut... det var likadant i år att fölungen låg kvar i säcken, som tur var så passade jag på Palencia som en hök för att inte missa fölningen så det gick bra även denna gången. Fölungen som döptes till Katrina var pigg och glad och hittade snart mjölkbaren.  

Katrina och Palencia första dagen ute

Några dagar senare 23 maj så fölade Fia, ett knallsött litet hingstföl. Vi fick hjälpa henne lite att få ut honom, även om han låg rätt så var han lite svår att krysta ut. Allt gick bra, men första dagen var det varmt ute så vi fick ta in dem lite för att han inte skulle få solsting... han kissade inte på hela dagen så jag var lite orolig och otroligt lättad när han äntligen kissade sent på kvällen. Antagligen hade det blivit lite för varmt för honom ute och kroppen behövde den vätska som han fick i sig. Han döptes till Kind of Love, eller Konny som han kallas till vardags.

Konny kissar dagen efter!

Jag är supernöjd med alla tre fölungarna och glad och tacksam att allt gott bra med både fölungar ooch mammor.

I juni så åkte Pandora till Devin för betäckning och hon skötte sig som vanligt och tog sig på första brunsten. Jag tycker egentligen inte om att skicka iväg mina ston hemifrån men jag vill gärna ha en avkomma till med henne som jag kan spara och kanske ha kvar i aveln. 

Pandora och Kassandra hos Devin!

Lovvan betäcktes med Legend och även hon tog sig på första brunsten och har än så länge behållt fölungen i magen... så henne skall jag vaka över när det drar i hop sig... tror jag skall flytta in i stallet och sova där för att inte missa hennes fölning.

Vi var på tre utställningar i år, först ut var Grevagården där vi hade med Palencia och Katrina, båda flickorna vann sina klasser med Guld. Kan inte vara annat än nöjd med dem och båda fick superfin kritik och Katrina fick muntlig kritik att hon ser lovande ut för framtiden.  

Palencia och Katrina i Grevagården

Sen var vi med Fia och Konny i Nossebro. Det var två domare som dömde oberoende av varandra och så fick man ett medeltal. Ganska tråkig utställningsform faktiskt då man visste vad alla förstaplacerade fick och kunde snart räkna ut vilka som skulle gå långt. Fia fick 40 poäng av en domare och 38 poäng av den andra och fick därmed ett medel på 39 poäng, Konny fick 39 poäng av en domare och 38 poäng av en domare och ett medel på 38,5 poäng. Båda skötte sig strålande och var lätta att ha med sig.

Sist ut var Mullsjö utställningen och dit hade vi bara anmält Kassandra, jag ville gärna visa alla fölungar på utställningar i år. Kassandra skötte sig strålande och fick 39 poäng av domaren. 

Kassandra och Pandora i Mullsjö

Någon vecka efter hade vi fölmönstring här hemma och fick bedömning på fölen av Morgan Johnsson. Han satte Konny först med hela 41 poäng och bör absolut sparas som hingst. Efter kom Kassandra även hon med 41 poäng och fick höga lovord för sin fina skritt. Sist kom Katrina med 38 poäng... det var hennes storlek som drog ner poängen för han tror att hon kommer att växa över måttet... annars hade hon också legat på över 40 poäng. Vi lever på hoppet att hon INTE växer över för jag vill gärna ha in henne i aveln här på stuteriet i framtiden.

Jöran kastrerades på hösten och fick ett nytt hem i december som han flyttade till.

Jöran flyttade till nytt hem

Det var väl i stort sätt i korta drag vad som hänt på stuteriet förra året.

Året 2017:

Vi önskar att alla fyrbenta och tvåbenta får vara friska, vi önskar oss två välskapta fölungar och fölningarna går bra. Planen är att visa unghästarna på några utställningar, Legend skall generalmönstras, betäcka några av stona med Legend.

Ha ett gott 2017 alla goa vänner!