Nyheter

Fölmönstring...

2015-10-17

I tisdags var det dags för fölmönstring hemma hos oss... vi har aldrig haft det hemma tidigare och jag kunde snabbt konstatera att detta var ju ett mycket smidigare sätt att få omdöme på sina föl än att åka på utställningar. Dessutom så förklarade Morgan lite mer ingående kritiken man fick på fölen och varför han satte som han gjorde... något som inte ofta hinns med på premieringar eller utställningar.

Först ut var Jessy Love, han har varit superlätt att träna. Går säkert fram först före sin mamma och lyssnar uppmärksamt på mina kommandon. Han fick kritiken: Bra utvecklad, bra modell. Vackert huvud, djup bål, kort kors. Något tåvid fram, övrigt välbenad. Lång skritt med god takt. Lätt trav. Han fick raden 87898- 40 poäng och rekommenderades att sparas som hingst ett tag till. Han börjar få grå man som sin mamma hade som ett-tvååring innan hennes man blev vit. Jessy har även grått i sin svans, det hade inte hans mamma som unghäst. Så det blir spännande att se om han kommer att få grå man och svans eller om det kommer att ljusna som sin mamma.

Jessy, bilden gör honom inte riktigt rättvisa då han inte är så överbyggd i verkligheten som han ser ut på bilden Fia, Jessys mamma som 1-åring, grå man

 

Sen visades det ett nordsvenskt hingstföl efter Lothar som kom på besök... han skulle också sparas som hingst ett tag till. 

Sen visade vi Jöran... han har varit rejält busig när vi tränat och bara velat bita sin mamma när vi tränat men till min förvåning så skötte han sig riktigt bra... kanske var för att han skulle kolla på det stora fölet som var på besök. Han fick kritiken: Lågställd, långsträckt. Vackert huvud, lång rygg, bra bakdel. Från sidan välbenad, rättställd. God steglängd i skritt. Lätt naturlig trav. Han fick raden 77888 - 38 poäng och rekommenderades inte att sparas som hingst. Han trodde jag inte heller på... han har inte riktigt det där lilla extra hingstkaraktären... men en superbra ponny skulle säkerligen göra sig bra framför en vagn. Snäll och social är han också!

 Jöran tidigare i somras

Sen var det dags för lilla Jackpot... eller pitbullen som han kallas då han leker så tufft med de andra fölungarna. Trots att han är en tuffing i hagen så är han supersnäll i all hantering och har varit jätteduktig när vi tränat och rör sig riktigt bra. Hans kritik var: Lågställd, bra modell. Vackert huvud, harmonisk sida. Något kortbent, rättställd fram, något hjulig bak. Ledig med god takt i skritt. Lätt med god takt i trav. Han fick raden 88888-40 poäng och rekommenderades att sparas ett tag till som hingst... Morgan bedömde att Jackpot var den bättre av de båda 40-poängarna. Han tyckte han var lite väl rund om magen... så då tänkte jag vad skall han då tycka om Jason som ser ut som en liten mini ardenner.

Jackpot några dagar tidigare.

Sen tog vi ut Jason... oj den var fet var Morgans kommentar. Våra hästar får bara hö och mineraler och det som de äter i hagen om dagarna... Palencia har nog grädde i sina tuttar. Om jag skall vara ärlig så var Jason betydligt snyggare i somras... nu ser han bara grov och tung ut i modellen. Han fick kritiken: Lågställd kompakt. Vackert huvud, grov hals, tung bål. Tåvid fram, truckiga framknän. Framåtgripande god längd i skritt. Lätt med bra hasarbete i trav. Han fick raden 77788 - 37 poäng och rekommenderades inte att sparas som hingst. Morgan poängterade att båda de hingstfölen som inte han rekommenderades att sparas som hingstar inte på något sätt är dåliga hästar utan bara inte några hingstämnen. Jag trodde inte heller att jag skulle ha fem stycken hingstämnen så det var lite skönt att några kan få bli valacker utan att man behöver ha dåligt samvete för att inte gett dem någon chans. Nu kan man ju visa valacker också på premiering för att ge föräldrarna poäng så det finns ingen anledning att spara på dem som inte håller måttet som blivande avelshingstar. Och mycket kan ju hända på vägen även om de fått bra omdöme som fölungar,men nu har vi i alla fall fått några tips på vägen.

Jason vår mini ardenner

Sist ut var vår lilla Jösta... jag sa till Morgan att du får ta honom för vad han är... född sent på säsongen och matas med mjölkersättning då han förlorade sin mamma vid 2,5 veckas ålder. Jissa om jag blev glad när han sa att den här ser riktigt bra ut! Jösta hade vi bara tränat en gång innan...men Jösta är som han är och gör precis vad vi ber honom om och röra sig det kan han. Jag kan se så mycket av Bodil i honom. Han fick kritiken: Bra modell och typ. Vackert huvud, välansatt hals, långt kors. Tåvid fram. Vägvinnade skritt. Lätt naturlig trav. Han fick raden 88788- 39 poäng och kritiken Hingstämne! Han trodde som vi att han säkerligen behöver ett extra år på sig än de båda andra hingstarna som skall sparas för att visa fram. Det ger vi honom gärna för vi skulle gärna vilja behålla hans blodslinjer i vår avel... fast han kommer bli kvar antingen han blir avelshingst eller valack. Jösta är något alldeles speciellt... kanske för att han är Bodils fölunge... eller så är det för att han bara är som han är.

Jösta vår lilla bäbis

Morgan tyckte att det var roligt att få se så många avkommor från samma hingst och det han kunde se att de hade gemensamt var att de alla fem har fått små fina ponnyhuvuden och att allihopa rör sig mycket bra. Jag kunde inte låta bli att fråga vad han då tyckte om mitt köp/val av avelshingst och det enda han hade att påpeka var att han var någon cm för stor. Fast det gör ju inget när han inte verkar ärva ner sin storlek... inte på de avkommor som blivit till hittills i alla fall. Sen fick jag beröm för att jag hade välskötta och välhanterade hästar... alltid roligt att få positivt beröm även om min gubbe sa att det vet du ju redan... men att få höra det av någon annan ger lite extra energi när man sliter året runt för att sina hästar skall ha det så bra som möjligt.

Det funkar bra med Jösta, han sover i Lovvans box nattetid och hon försvarar honom i hagen. De går med Geisha och Jöran i hagen om dagarna och det fungerar bra... så skönt att han kan vara med de andra så han inte präglas så mycket på oss. Det är en riktig liten själavårdare vår lilla Jösta... även om man är lite trött för jämnan nu när man har blivit "småbarnsförälder" igen med mattider sent på natten och tidiga morgnar. 

Alla stona är dräktiga så har vi tur så ploppar det ut mer små fölungar nästa sommar som kan fölmöntras på hösten. Denna gången tycker jag att det kan bli fem stoföl... någon rättvisa kan det väl vara ;). 

Vi har fått hem massa storbalar med hö idag så nu klarar vi oss ett bra tag framöver... så vinter nu kan du komma... du kan hoppa över regndagarna de kan vi klara oss utan. 

Ha det gott alla goa vänner och dagboksläsare...