Nyheter

Generalmönstring...

2022-09-08

Då kom dagen med Legends sista generalmönstring som 14-åring. Sen behöver han inte visas mer för att få användas i aveln. 

Det är inte bara att ta hingsten från hagen och åka... det krävs både arbete, tid och planering för att ge hingsten så bra förutsättningar som han förtjänar. Legend har ju alltid varit den coola typen så att träna på att ställa upp och stå still eller miljötränas i stort är inget som han behöver tränas i, däremot så blir han snyggare om man tränar och matchar honom så musklerna byggs rätt och sitter på de rätta ställerna. För att inte prata om rätt foder, i år så har han inte betäckt några ston då vi inte betäcker själva i år vilket har gjort att han sprungit lite mer än vad han gör när han går med ston. Så det har fodrats med rätt sorts kraftfoder i lagom mängd och i rätt tidsspann så att han skulle vara lagom fin i hull tills premieringen... och det var han.... han blev skitsnygg när han hade badats och fixats till.... glänste till och med så mycket att vi fick frågan om vad vi använder för schampoo för att han glänste så fint.

Foto: Anette Wadman

Det blev en trevlig dag till att börja med, Anna hans uppfödare med dotter kom upp för att se honom en sista gång på en premiering. Legend är så lätt att ha med sig ut och skötte sig som vanligt galant. Han gick igenom veterinärbesiktningen och fick en 9 av 10  i uppförande/temperament. För mig är han alltid en 10.. man känner sig trygg med honom!

Foto: Anette Wadman

Sen på eftermiddagen var det dags för rangeringen, Legend sattes fyra av sex hingstar med poängen 99877- 40 poäng. När jag hörde kritiken för Legends rörelser tänkte jag att de måste ha tagit fel... det kan inte vara min hingst de pratar om... Legend som har så fina rörelser och framförallt en bra framåtgripande skritt. När jag sedan stod och tittade på hästen bakom Legend som hade fått ett poäng mindre än Legend och på hästen som gick framför Legend som fått hela tre poäng mer än honom så kändes det ganska så orättvist... så dåliga är inte Legends rörelser och hur jag än tittade så kunde jag inte se att att de framför skrittade bättre än Legend eller travade så bra att det skulle skilja två hela poäng. Jag fick verkligen bita ihop för att inte tårarna skulle börja trilla och det kändes förnedrande att stå och vänta på att springa ärevarv med en hingst som de uppenbarligen inte tyckte kunde röra sig. Jag får väl glädja mig med att han fick behålla sina nior i början annars hade vi inte ens kommit upp i 40 poäng... och det är ju bättre att ha nior i början av raden än sjuor! Skall väl tillägga att det inte var samma nämnd som när han fick fina 43 poäng 2017 fördelat på 99988.

 

Anna, hans uppfödare tyckte jag skulle åka ut på en utställning med honom för att få upprättelse för hans poäng på rörelser. Men för mig behöver Legend inte bevisa någotting, JAG vet att han kan röra sig! Tråkigt bara för Legend att få ett sådant avslut på den sista generalmönstringen.

Nästa gång vi skall åka på generalmönstring är 2024 med Jason, då skall jag åka med INGA förhoppningar alls så slipper man bli så besviken och ledsen!