Nyheter

Ingen fölis än...

2012-07-01

Inget direkt sommarväder än i sikte... undrar om jag skall ha hästar inne nattetid hela sommaren... inte roligt alls! "Gabbe" han slänger sig i halmen nästan omgående när han kommer in om kvällen... sen ligger han och snarkar så gott.

Rhamant har fyllt på juvret helt, bara i tuttarna som det fattas, hon har slappnat av i bäckenbanden och börjar mer och mer stå för sig själv i hagen. Så nu står även hon inne nattetid så jag kan ha mer koll på henne. Hon verkar gilla det för igår kom hon i full galopp när hon såg mig och ville gå med mig in. Supersnällt sto, en riktig pärla!

Jag tränar Fia lite smått inför kommande utställningssäsong. Först ut är premieringen... tyvärr inte med den vanliga premieringsförättaren i år... men jag hoppas det är tillbaka som vanligt nästa år.

Fia 30 juni ~ Foto: Emil Yngvesson

Jag brukar åka med unghästarna både som 1- och 2-åring så att de skall vara vana  vid miljön inför 3-års premieringen då det gäller som mest. Sen är det bra att få en fingervisning på sin avel... om man är på väg åt rätt håll!

Fia 30  juni ~  Foto: Emil Yngvesson

Nästa vecka skall Lovvan börja brunsta om i fall hon inte tog sig... men vi håller tummarna för att det givit resultat. Hon har verkligen strålat ut och blir vackrare för varje år... Fia går fortfarande och "tuttar" lite då och då. Det hjälpte inte att ha isär de i flera månader för så fort de släpps ihop igen så tillåter Lovvan henne att tutta.

Lovvan 30 juni ~ Foto: Emil Yngvesson

Jag tränade "Gina" och "Gabbe" på att stå uppbundna när jag borstade dem om kvällen. Gina hon stod som ett ljus och tyckte inte att det var så märkvärdigt. Gabbe han var både uppe i taket och kravlandes på golvet innan han bestämde sig för att det var okej att ledas i grimskaft för att senare bli uppbunden. Hans mamma stod ijämte och suckade... precis som om hon ville att jag skulle veta hur hon har det om dagarna. Jag har ju sett i hagen att han kan vara ganska så enveten i sina lekar... precis som hingstföl brukar vara... lekfulla! Gina är ju lite större och tyngre så hon har lärt sig att "trycka ner" honom om han blir för stöddig. Det är ganska så intressant att sitta och observera hästarna i hagen och se hur de visar med sitt kroppsspråk vad det vill eller på vilket humör de är på.

Inne i "lilla flocken" med shettlänningarna och Rhamant så hjälps alla åt med att passa "Gotte"... det händer titt som tätt att det är Lovvan som står och vakar över "Gotte" när han sover i gräset. Bodil  brunstar nu och är väldigt intresserad av Rhamant och springer efter henne och skvätter... stackars Rhamant med sin stora mage fattar ingetting.

Nova 11,5 år

Vovven tycker det är härligt  att ligga ute i gräset efter en lekstund med bollen!

Ha det gott alla goa vänner och dagboksläsare...