Nyheter

Sommarvärme...

2020-06-14

Äntligen kom sommarvärmen även på nätterna! Jag har varit lite hönsig och har inte velat ha ute småtjejerna (stofölen) när det fortfarande varit lite "kallt" på nätterna men nu i veckan kom värmen även på nätterna så nu sover alla ute. Vi har delat upp dem så att inte betet skall ta slut för fort om det blir en torr sommar igen... det har verkligen inte varit mycket regnande än så länge. Så det är Oden, Orkan och Olympia med mammor som går i ena fölhagen och Ohtella och Ottilia i andra fölhagen. Katrina, Lovely och Nancy går i stora skogshagen, bra för dem... ingen risk att de blir för tjocka då de behöver gå över stora marker och att vattnet är i ena utkanten. Tyvärr så kunde inte Jösta gå med Jason då han inte var snäll mot Jösta... och Jösta är för glad i flickorna... så nu går alla tre killarna ensamma i varsin hage. Inte så roligt, hade gärna velat använda Jason... hoppas verkligen att hingstpremieringen blir av i höst så vi får visat honom och kan använda honom igen.

Legend har vi lagt ut till salu... inte så många som har nappat... vill ju helst sälja honom till avel och inte som enbart bruksponny så vi väntar på den rätta! Vi kan även tänka oss att leasa ut honom betäckningssäsong 2020/21 till seriös uppfödare som har för avsikt att visa fram avkommorna främst på treårspremieringen. Eller eventuellt delbyte med ett välmeriterat avelssto eller hästtransport, 1300 kg. Synd att en sådan bra hingst bara skall gå och skrota och gå arbetslös.

Fölen är helt bedårande, supersocila och vill gärna stå och gosa och bli kliade så fort man kommer in i hagen... inte lätt att ta kort på dem. Det är både fördelar och nackdelar med att fölen föds tidigt på våren, har man otur kan det regna mycket och man får passa dem så de inte blir blöta och kalla... i år så var det inte så stort bekymmer. Fördelen är att alla fölen är vana att ha grimma och ledas till hagen då de stått inne på natten innan betessläppet. Brukar bli så smidigt att träna dem inför utställningar när de redan är vana vid det, och att det blir lättare till hösten när de skall börja stallas in igen. Sen blir de ju väldigt sociala när man grejar med dem varje dag!

Ohtella e: Vithatts Jason u: Björkens Daisy

Det blir premiering i augusti som vanligt även om det är ett annorlunda upplägg pga coronan. Vi har anmält Lovely som är 3 i år, och Nancy som blir 1... hon får vara med i mån av plats. Lovely är ju tingad och kommer att flytta efter premieringen så vi hoppas att hon kommer att göra bra ifrån sig. Vi har även anmält sto med föl till utställningen i Tranemo... skall bli kul att komma ut igen även om vi kommer att hålla avstånd!

Jasons sista avkomma för i år har också kommit, det blev ett sto till. Av fyra föl blev det tre stoföl och bara en hingstunge, två fuxar och två rödskäckar! Det är svägerskans Geisha som fick ett rödskäckstoföl, Sweetheart!

Sweetheart e: Vithatts Jason u: Geisha av Paradiset