Nyheter

Föl nr 3 & 4

2015-05-17

15 maj blev sorgens dag här på stuteriet, Lovvan hade på natten helt utan förvarning 12 dagar för tidigt fölat ett dödfött svartskäckigt stoföl. Vi vet egentligen inte vad som hände om fölet dött i magen eller om den gjorde det när den kommit ut. Fölet låg kvar i säcken men halva mulen var ute så hon borde fått luft så hon kunde kravlat sig ur säcken på egen hand om hon levt... eller så har Lovvan öppnat säcken efterråt. Det är frågor som vi aldrig kan få svar på... så himla tråkigt och synd om lilla mamman... som vi längtat efter ett föl efter henne och så som Lovvan har längtat efter att få ett eget föl igen. Tragiskt är det! Hon mådde bra efter det men idag stod hon med feber så veterinären var ute och spolade henne så nu skall hon behandlas i några dagar så hon piggar på sig igen. Lovvans dotter Fia har varit underbar mot sin mamma och det ser ut som om hon har stått och tröstat henne i hagen och låtit henne lukta och gosa lite med hennes fölunge Jessy. Kloka hästar som hjälper varandra i sorgearbetet.

När jag tog in Pandora på kvällen 15 maj så såg jag att hennes juver och tuttar var helt påfyllda så jag ställde in mig på en vaknatt speciellt efter förra nattens tragedi. Så klockan ett på natten fölade Pandora ett pyttelitet hingstföl, tre veckor för tidigt än vad hon var beräknad till. Men han var pigg trots än han var liten, mätte honom till 52 cm. Hittade snart mjölkbaren och hade bajsat. Han var frusen så jag försökte lägga en filt på honom men det ville inte Pandora veta av... inte heller fick jag lägga lite halm på/runt honom som värme. Så gubben fick åka och köpa honom ett litet hundtäcke och det accepterade Pandora. Som för övrigt vakar över honom som en hök... tycker inte om att jag grejar med honom.

De har fått komma ut korta stunder då väderleken inte är snäll mot en liten frusen fölunge... idag har det haglat. Men han sover mycket så jag tror han har det bra inne i boxen också.

Nu inväntar vi på Palencia som är beräknad till den 5 juni... men hon brukar föla 2-3 dagar innan beräknat... och med tanke på alla de andra stona som fölat tidigare så får jag nog räkna med att det kan bli tidigare här med.

Ha det gott och lycka till önskar vi alla andra som vakar över sina ston.