Nyheter

Kort återblick och avvänjning...

2016-02-09

Nu var det ett bra tag sedan jag skrev... jag tycker att det är svårt att få tiden att räcka till... kan inte förstå varför!

En kort återblick från förra året: Vi fick fem underbara hingstföl, jag är supernöjd med dem alla och det skall bli kul att få följa deras utveckling även om vi inte kommer att behålla dem alla fem. Vi visade dem på fölmönstring här hemma på gården för Morgan och han tyckte att tre av dem skulle sparas som hingstar för att se hur de kommer att utvecklas vidare. Så vi hoppas att åtminstonde någon av dem kommer att hålla måttet ända fram till målet, en blivande avelshingst på stuteriet. 

Jackpot var den som Morgan tyckte bäst om på fölmönstringen.

Vi visade bara en häst på utställning förra året och det var Jason som visades i Nossebro för domaren Annika Strindgård som gav honom 38 poäng för dagen. Han var supersnäll när vi tränade här hemma men på utställningen så bara han busade... han roade publiken i alla fall så vi får väl bjuda på det.

Jason i full action!

Vi förlorade vårt bästa sto Bodil i augusti och det var nog den värsta som kunde hända... det har fortfarande inte riktigt gått in hos mig att hon är borta. Kvar lämnade hon sin 2,5 veckas gamla hingstunge, Jösta. Trots allt elände så har det gått superbra att nappa upp lilla Jösta, med goda råd från Pia på Tomtagårdens stuteri som var med om samma sak året dessförinnan. Jösta blev 6 månader tidigare i veckan och håller på att vänjas av med att få mjölk dagtid. Min son som har matat honom när jag arbetat skall åka tillbaka till USA i slutet på månaden så då måste avvänjningen med mjölk dagtid vara klar. Men han skall fortfarande få sin mjölk morgon och kväll fram till sommaren om han vill... jag tycker det är lite mysigt att sitta och mata honom, och de andra fölen har ju fått dia till de är minst 9 månader så varför skall inte Jösta få samma chans!

Världens bästa Jösta!

I helgen så började vi vänja av fölen som fortfarande stod med sina mammor i boxen nattetid. Jason och Jackpot får dela box, och Jösta, Jöran och Jessy får stå i den superstora boxen. De skall få gå med sina mammor dagtid några veckor till, sen är det tänkt att Legend skall få den stora äran att fostra alla fem småkillarna.

Jason och Palencia

Stackars Lovvan förlorade sin fölunge förra året, hon fölade 12 dagar för tidigt utan att visa ett minsta tecken att fölning var på gång, så vi vet inte säkert om fölungen redan var död eller om den dog för att den låg kvar i säcken... det får vi aldrig veta. Tyvärr så kastade hon även sitt nya foster i början på november så det blir inget föl för henne i år heller. Lider så med henne då jag vet att hon är så glad i fölungar och har tagit hand om Jösta så bra... hon skall ha en stor eloge för att hon hjälpt oss med att fostra lilla Jösta och försvarat honom i hagen. 

Geisha som vi lånat i några år åkte hem till sin nya ägare i december och vi önskar henne lycka till och hoppas att hon får en fin Legend avkomma till sommaren.

Detta år är det tre ston som är dräktiga och skall föla i maj/juni.... nu hoppas vi på ett gäng med ston. Det ser ut att vara en hel del utställningar som ligger relativt nära som vi kan åka till. Så nu önskar vi att alla tvåbenta och fyrbenta få ha hälsan i behåll... för ett år till som förra året vet jag inte om vi klarar av... eller så gör vi det för att vi har vanan inne.

Ha det gott alla goa vänner och dagbiksläsare...