Nyheter

Årskrönika...

2011-12-31

Sista dagen på året och -7 grader kallt kl. 6.00 när vovven tyckte att det var dags att gå upp. Skönt att slippa ifrån allt regnande och blåst som varit de senaste dagarna. Här hemma har det mest slappats under julledigheten... kände att jag behövde ladda batterierna inför nästa års utmaningar, speciellt på jobbfronten där vi startar med nerdragningar. Tänkte att jag skulle försöka mig på att ge en återblick på vad som hänt oss på stuteriet under 2011.

Jan- april 2011:

Kan inte påstå att jag kommer ihåg att det hände så mycket extra just då... kallt och snöigt bra länge med dyra elräkningar och mer höåtgång är väl det jag kommer ihåg mest. Vi åkte inte på några "vinterutställningar" heller... jag är inte pigg på att dra ut transporten och ut och åka med hästarna med vinterunderlag på vägarna... så viktigt är det inte!

Maj- september 2011:

24 maj kom hon... Vithatts First Love som vi döpte henne till... hon kom hela 9 dagar före beräknat tid... men hon var stor och rejäl så hon var väl bara färdig tidigare.

Fia knappt 1 timme gammal...

Lite överraskad blev jag över att det blev en rödskäck... jag hade trott på en svartskäck eftersom pappan är svart... men, men morfar är ju rödskäck så det var väl inte så konstigt när man tänker efter. Söt är hon i alla fall våran lilla juvel!

Bodil var iväg på betäckning... eller vi åkte några vändor till hingsten då jag är så hönsig om henne att jag inte ville lämna bort henne ens för en vecka. Det resulterade i alla fall med att hon blev dräktig så i maj 2012 väntar vi en liten Gladiator fölis. Kommer säkerligen bli helt bedrövligt bortskämd eftersom Bodil även är min gubbes favorit. Bodil var även ute på två utställningar som resulterade i två guld, en 42 poängare och en 40 poängare. Jag hade hoppats på 1 pinne till så vi hade kunnat ansöka om SUCH på Bodil men vi får ta nya tag nästa år istället.

Bodil i Nossebro ~ 99888- 42 p. Foto: Sandra Andersson

Billie Jean var oxå ute och åkte två gånger... först till SWF:s utställning i Lerum, den värsta vi varit på vädermässigt... det fullkomligt vräkte ner regn... tror aldrig jag sett så många sketiga och blöta utställare och ALLA transporter satt fast på åkern när vi sedan skulle hem. Billan fick ett silver denna gången, helt rättvist då hon inte var avslappnad i sina rörelser... och välförståligt då det smattrade rejält på ridhustaket och för trångt i ridhuset för att kunna "gå fram" sin häst. Men hellre det än ute i spöregn!

Sen var det dags för Billans treårs-premiering och ett avelsdiplom på spel. Samma domare som för någon vecka sedan... men med bra väder och gott om utrymme så fick jag henne mer avslappnad i sina rörelser... snygg vet jag att hon är:) och vi fick vårt efterlängtade avelsdiplom på henne. Ett mål som vi haft ändå sedan vi köpte henne... så himla gott.

D'Aberon Billie Jean

Billan betäcktes även med Brenin under sommaren som resulterade i dräktighet så strax efter Bodil så skall Billan föla om de håller sig inom beräkningsplanen.

Brenin betäckte även Rose-Maria som även hon blev dräktig... så inom två veckor i maj skall alla 3 föla om de nu håller sig inom ramen. Vi fick även förfrågningar på Brenin om ston utifrån vilket givetsvis är roligt... men vi valde att inte ta emot främmande ston första året... jag ville kolla så "allt fungerade" först. Men med två betäckningston och två dräktigheter så får vi väl säga med säkerhet att "allt fungerar" som det ska. Så är det någon som vill betäcka med Brenin sommaren 2012 så går det bra att boka... vi kommer bara ta emot 2-3 ston så det gäller att vara ute i god tid om man vill få plats. Jag skall lägga ut betäckningsinformation inom kort!

Årets mål med Brenin var 3-års testet så han tränades större delen av sommaren inför detta med både löshoppning, promenader och longering. I slutet var han så duktig under longeringen att han kunde både  halt, igångsättning i skritt och trav, nersaktning och byta varv på kommando. Inte illa av en herre som hade så mycket hormoner i svallning under större delen av sommaren. Han var nog lite besviken på att damerna blev dräktiga så fort... han hade nog gärna haft dambesök fler gånger.

3-årstestet gick sådär... han skötte sig bra... förutom att han tyckte det var mer intressant att lukta på ridhusunderlaget och väggarna än att koncentrera sig på att hoppa... tråkigt nog då jag vet att han har stor hopptalang... men är man hingst så är man!!!!

Såhär hoppar Brenin på "hemmaplan", bakbommen ligger på 1m.

Förutom hästeritet så tillbringade jag ALLA lediga stunder under maj-september med att måla bräder till boningshusets renovering (tilläggsisolering med ny brädfodring, nya underhållsfria fönster och nya "dragfria" dörrar). Alla bräder och lock skulle målas minst 3 gånger innan de kom upp på huset... sedan 1 gång till när de väl satt på plats... ja... solsidan där det bleks mest målade jag 1 gång extra. I slutet på sommaren kunde jag inte förstå varför mina tröjor hade blivit så trånga i armarna... tills jag såg mig själv i spegeln... vilka biceps jag hade fått på armarna. Eftersom man blir lite sliten av att bara måla med den ena handen så växlade jag hej vilt... även under målningen på huset. Jag som är höjdrädd sprang som en liten apa på stegar och svajande byggställningar i slutet på sommaren. Men fy var jag var trött på att måla i slutändan... tur att det blev så snyggt... när jag ändå höll på som målade jag även staketet runt huset oxå.

Under sommaren hittade vi även två superhem åt våra båda sällskapsvalacker, Bugatti och Legend. Brenin visade tydligt att han inte ville ha konkurrans på gården.... speciellt inte i HANS hage. Så Legend som kamperat ihop med Brenin sen han flyttade hit fick flytta på sig... så nu får Brenin skylla sig själv att det stundtals blir långtråkigt i hans hage när han inte har någon lekkompis.

Jag hade anmält Fia till fölmönstringen, men den blev inställd p.g.a. för få anmälda... hoppas den blir av nästa år.

Vår stallkatt, Messisas alias Snusken blev inte bättre trots långvarig medicinering så han fick somna in efter sommaren.

Oktober-december 2011:

Regn och blåst känns det som det har varit större delen av tiden. Magarna växer på hästarna som är dräktiga, hos Billan syns det tydliga rörelser i magen medans det är lugnare hos Bodil och Mia. Känslan går på hingst hos Billan och sto hos Bodil och Mia... vi får se om det stämmer i maj. En lugn period i stallet... inga utställningar... bara pyssel och lugn och ro i stallet.

Planer inför nästa år, 2012:

Vi hoppas på många glädjestunder med våra underbara hästar... att alla får vara friska både i familjen och våra djur... vovven fyller 11 år i januari och jag vet ju att hon är gammal... men några år till hoppas jag att hon hänger med!

  • Vi hoppas att våra förstföderskor får smidiga förlossningar och att det kommer ut 3 friska fölungar.
  • Lovvan skall betäckas med en svart snygg hingst.
  • Billan och Mia skall betäckas om med Brenin om allt går bra med fölningarna.
  • Bodil med fölis skall ut på någon passande utställning för att försöka få resultat för att kunna söka SUCH.
  • Fia skall visas på 1-års premieringen och förhoppningsvis även någon utställning.
  • Jag hoppas kunna visa alla tre fölungarna på fölmönstring.
  • Jag vill även gärna visa Brenins avkommor på någon utställning.
  • Fortsätta utbilda Brenin.

Det är väl lite av planerna än så länge... det har börjat suga lite mer i "shetlandstarmen" vi får väl se vad det innebär inför framtiden... mer skäckar kanske!

Ha en bra nyårsafton och GOTT NYTT ÅR PÅ ER.....