Nyheter

Goa fölungar...

2012-06-03

Juni... sommar... eller inte! Igår var det nollgradigt på morgonen när jag steg upp... idag var det varmare... hela 3 grader varmt. Vad har hänt med det goa vädret?

Fölungarna med sina mammor sover fortfarande inne på nätterna av förklariga själ... jag vill inte ha några förkylda fölungar. Welshungarna verkar betydligt ömtåligare än vad vi är vana vid med shetlandsfölen som föds med relativt tjock päls gentemot welsharnas sammetspäls. Men det gör inget för nu blir de rejält sociala och har fått vänja sig både vid grimmor, borstning och att lyfta fötterna. Fölungarna har verkligen olika personligheter!

"Gina" är framåt med fart i... otroligt social och tar fram sitt lilla fina huvud över boxdörren och gnäggar på morgonen när man kommer in i stallet. Första gången grimman skulle på åkte jag nog 3 varv runt i boxen innan den satt på plats... det måste testas lite! Hon är rejält byggd och en kraftig liten madam med ett fint litet huvud och rör sig riktigt trevligt. Jag mätte henne till 91 cm hög igår... nästan lika hög som Fia.

Gina 3 veckor

Gabriel är coolingen av fölen... inget som bekymrar honom och han tror att alla älskar honom. Han vill helst stå och kela hela tiden så det är svårt att få några bra kort på honom... inte är han lättskrämd heller och man vill ta kort på honom i rörelse. När grimman skulle på så bara han tittade på mig och lät mig villigt sätta på grimman. Däremot så har jag fått hänga upp lösa föremål i stallgången då han likt sin far inte kan låta något vara... allt skall ner från grimmor till borstar och hovkratsar. Gabriel är något ädlare i typen än Gina och lite mindre... än så länge iaf. Han mättes till 89,5 cm igår.

Gabriel drygt 2 veckor Gabriels pappa Brenin i nästan samma ålder....

 

"Gotte" är tuffingen av fölen... han trycker sig in i famnen för att sedan välta i knät på en för att en sekund senare rulla och sprattla iväg i bocksprång. Han älskar när man grejar med honom... han är liten och kompakt med ett sött huvud. Några rörelser har man inte kunnat se så mycket av då det oftast är skritt eller galopp med bocksprång om han inte stegrar sig mot sin snälla mamma. Buskillen!

Bodil med buskillen Gotte...

Igår släppte jag ihop Bodil och Gotte med de andra så nu kan den lilla flocken gå ihop... shettlänningarna och Rhamant. Det fungerar jättebra... Rhamant stod länge vid staketet och trånade efter Gina och Gabriel som hon nu hade inom synhåll. Stackarn... men snart har hon oxå en fölunge vid sin sida. Lovvan har ju egentligen ingen fölunge... men behandlar och beskyddar sin 1-åriga dotter som om hon fortfarande var liten.

"Lilla" Flocken...

"Stora" flocken...

Jag har köpt en systemkamera... tröttande på vår digitala där man av ca 100 kort endast kanske fick fram ett fåtal kort med bra skärpa. Den nya tar superbra kort... man kan beskära korten och fortfarande ha kvar skärpa i korten. Så flera av hästarna har nu fått utbytta sina förstakort på sina sidor.

Ha det gott alla goa vänner och dagboksläsare... nu hoppas vi på att sommarvärmen snart kommer...