Nyheter

Kastration och goda råd...

2021-03-27

Tiden går fort och nu är vi snart redan inne i april månad och det blir ljusare längre på dagarna. Hästarna fäller och tycker det är skönt att bli avborstade om kvällen, pälsen som fastnar i borsten slängs ut och man kan se att småfåglarna är intresserade av att få bovirke.

Nu är det snart två veckor sedan Oden kastrerades och det har gått bra, fast veterinären fick komma ut en gång till nästa morgon då det kom fram lite "nät" som hängde ner som hen fick komma och klippa av och så blev Oden insatt på pencillin. Det var väldigt länge sedan jag behövde behandla någon med pencillin men det gick bra, Oden stod så snällt när han fick sprutan. Han har så otroligt fint temprament och finner sig i det mesta, det märktes ganska så snabbt att han blev valack... inte alls så intresserad när stona brunstar längre. Han skall ju flytta till sitt nya hem i april och det kommer nog att gå jättebra, han kommer bo i samma hem som vår uppfödning, Kind of Love. De är ju halvbröder, har samma mamma! Det är alltid lika roligt när nöjda kunder återkommer och köper mer uppfödningar från oss. "Konny" som redan bor där håller på att bli inkörd och han får även gå med som handhäst när de rider ut på de STORA hästarna. Så roligt att se att de trivs och blir använda, det kommer bli toppen för Oden att hamna där... de har även en annan shetlandsponny som blir 30 år i år så jag behöver inte vara orolig för att de inte vet hur man fodrar en shetlandsponny.

Konny med sin stora kompis! Foto: Gunilla Öwall

Vi har även fått mejl från dem som köpte Lovely, hon såldes ju till en liten mindre ridskoleverksamhet och de är så nöjda med henne. Barnen älskar henne! De skulle betäcka henne i sommar och ville ha lite avelsråd angående hingstval. Det är alltid lika roligt när man hör från sina uppfödningar, jag har kontakt med nästan alla som vi sålt. Några av våra äldsta uppfödningar har bytt ägare under åren och där har vi ibland tappat kontakten och några har hört av sig som då har köpt dem. Alltid lika roligt att få kort eller någon filmsnutt på dem. Vi har ju t.ex. sålt många av våra valacker som blivande körponnyer och det är så roligt att få se ett klipp på dem när de t.ex drar en vagn.

Vi har fått rapporter från Orkan som flyttade sist att de är så nöjda och att han sköter sig på promenaderna som de är ute på. När det var regnoväder och storm hade han fått gå med täcke på... härligt när de blir så väl omhändertagna!

Orkan med sitt fina täcke. Foto: Sanda Wester

Katrina däremot som flyttade för några veckor sedan har haft otur i sitt nya hem, efter bara 11 dagar i sitt nya hem stod hon med feber och hälta på båda bakbenen. Mycket märkligt då hon inte har haft en endaste sjukdag sedan hon föddes här hos oss. Den nya ägaren vill inte ha någon mer kontakt med oss och inte heller tala om vad det är för fel på Katrina. Lite barnsligt kan jag tycka särskilt med tanke på att det antyddes både det ena och det andra, som att hennes avelsvärde skulle försvinna med tanke på hennes bakben. Då ledsna jag och erbjöd oss att köpa tillbaka henne... för oss duger hon bra i aveln... diplomsto med 42 poäng, 99897. Välbenad, rättställd fick hon på benen så klenbent är hon inte.

Jag har flera gånger fått frågan hur eller vad man skall tänka på när man köper häst så jag tänkte ta upp lite saker som jag personligen tycker att man skall tänka på. Ett hästköp skall vara genomtänkt och planerat... impulsköp brukar sällan bli bra!

För egen del tycker jag det är bra om köparen talar om:

  • Vad de skall ha hästen till, vilket användningsområde?
  • Hur skall hästen bo... kommer den att stå på stall eller kommer den att gå på lösdrift?
  • Vilka kommer bli hästens kompisar, passar de ihop?
  • Bor köparen på gården eller kommer hästen stå inhyrd, och gärna lite hur köparens familjesituation ser ut?
  • Hur ser utfodringsrutinerna ut, fodrar man med hö eller ensilage?
  • Vad är det för stängsel runt hagen?

När jag sätter ut annons på våra ponnyer så har jag en plan på vad jag söker för hem, vi säljer inte längre våra ponnyer som rena sällskapsponnyer utan jag vill att varje ponny vi säljer skall få en uppgift i livet. Sen är det många av dem som är både körponny och sällskap till en ridhäst och det är helt okej. Nästan alla våra valacker vi sålt har blivit inkörda i sina nya hem eller inridna, många av dem går med som handhästar och en del av dem är till och med så snälla så de springer med lösa efter ridhästen. De flesta stona vi sålt har gått till aveln eller utställning/brukssintresserade, eller till någon verksamhet där de blir använda.

Jag vill gärna att man kommer ut och tittar på hästen innan köp för då kan både köparen och jag som säljer bilda en uppfattning. Köparen kan titta på hästen, passar den till det som hen har tänkt att använda hästen till? Vi visar gärna upp hästen i skritt och trav på gårdsplanen så köparen kan se hur hästen rör sig, köparen får klämma och känna på ponnyn hur mycket den vill för att själv bilda sig en uppfattning. Jag som säljare kan ställa frågor för att  se om just den här köparen skulle passa in på vad jag söker för hem till ponnyn. Jag talar även om, om det är något speciellt med ponnyn, t.ex. för tre veckor sedan hade den en liten hovficka som är färdigbehandlad och under utväxt. Vi skulle aldrig sälja skadade hästar, och skulle hästen ha en gammal skada så skulle vi skriva det redan i annonsen för att sålla bort dem som absolut inte kan tänka sig att köpa en häst som varit skadad förut. Vi har själva köpt ett avelssto med en gammal skada och det visste vi från början, och den skadan har inget med det området som vi skall använda hästen i och ingen betydelse för oss i rent avelsvärde.

Vi har alla våra ponnyer försäkrade från dag ett när de föds, alla har inte lika hög livförsäkring men ALLA hästarna har det högsta på veterinärsvårdsförsäkringen. Jag vill kunna ta ut veterinären eller åka in på klinik dygnet runt om våra ponnyer skadar sig ... jag vill inte behöva fundera på om jag har råd eller på vad försäkringen täcker utan hästarnas välmående skall alltid komma i första hand. Nu skall jag också erkänna att vi faktiskt inte har haft någon riktig skadehälta på våra ponnyer alls under de 26 år som vi har fött upp shetlandsponnyer. Vi var inne på klinik 1999 med ett avelssto som hade en muskelbristning i ljumsken... hon haltade nästan! Sen var vi inne och röntgade ett fångsto 2008.  Vi har mest haft någon enstaka hovböld som har behandlats av våra vanliga veterinärer och som bara gett någon dags hälta. Om man som köpare vill ta över hästens försäkring så är det helt okej, vet man det redan från början... (många av våra köpare vill gärna ta över försäkringen för att den inte skall brytas... då har man en försäkring som har gällt sedan hästen var nyfödd) så kan man få hästens försäkringsnummer och fixa det någon dag innan man hämtar hästen. Det är smidigt för mig också för då får jag ett mejl av försäkringsbolaget att försäkringen övertas detta datumet vill du avsluta din försäkring då? Så då är det bara för mej att mejla tillbaka och svara att jag vill avsluta försäkringen den dagen. Himla smidigt! Förr innan den där personlagen gick igång så kunde jag bara ta köparens personnummer och ringa och föra över försäkringen på köparen, men det går ju inte nu utan det får köparen göra själv.

Om köparen inte bestämt innan om de vill ta över försäkringen så brukar jag tala om både muntligt och skriva upp på ett papper som jag skickar med vilket datum som jag säger upp försäkringen, vanligtvis så får de en dag extra på sig efter köpet. Sen är jag inte omöjlig om det skulle inträffa något som gör att man inte hinner försäkra innan utsatt tid att jag kan vänta någon dag till... men det är inte något jag gör automatiskt utan då får man säga till. Så att man försäkrar sin nya ponny i tid ligger på köparens "egenansvar" inte på mig som säljare... jag har inget intresse i var man försäkrar sin nya ponny. Nu för tiden kan man ju försäkra sin häst på nätet dygnet runt, bara att skriva in försäkringsnummret... iaf på det försäkringsbolaget jag har... så det borde inte vara så svårt att hinna med i tid!

När man väl hämtar sin ponny så brukar jag rekommendera hur det skall se ut i transporten, köper man en unghäst 1-2 år så rekommenderar jag att man kör dem lösa utan inredning. Välströdd transport och en tuss hö att mumsa på... vanligstvis brukar de unga inte vara mogna för att bindas några längre stunder. När de är 3 år och äldre är mina vana att stå uppbundna som vanliga hästar, välstrött och med hönät så de har att mumsa på i transporten. Det är faktiskt väldigt sällan som någon kommer och hämtar sin nya ponny utan att ha med sig hönät och hö... ibland vill de fylla sitt hönät med mitt hö... det är helt okej. Så kommer det någon utan så skickar jag med både hönät och hö för att det skall bli så bra som möjligt för min uppfödning när den flyttar. Om du själv åker en resa på 4-5 timmar.... skulle du vilja åka utan att äta något på vägen? Jag har alltid med mig hö till hästarna hur kort eller långt jag åker, jag har även med mig vattenhink och dunkar med vatten. Man vet ju aldrig om man blir stående på vägen och resan tar dubbelt så lång tid... då är det ju skönt att hästarna har så de klarar sig! När till och med Jösta som skulle flytta 15 minuters körning bort fick ett hönät upphängt av fodervärden då kändes det bra i "mammahjärtat".

 

Sen kommer vi till det där med foder och invänjning. Många av våra kunder brukar fråga vad de t.ex. äter för kraftfoder så att de kan köpa hem samma till den nya ponnyn, många fodrar redan med det som de äter... vi fodrar mycket med Hippos musli för avelsston och unghästar. Vi brukar fodra med kraftfoder från de är ca 5 månader till sommaren de fyller tre år. Sen får de bara kraftfoder om de arbetas mycket eller om de går i aveln. Givetsvis så får alla mineraler och vitaminer. Så t.ex. Katrina som fyller fem i år har inte fått något kraftfoder på nästan två år utan klarat sig mer än väl på bara hö och mineraler. Vi har ju alltid fodrat våra hästar med torrhö så de är ju inte vana att äta ensilage och det påtalar vi alltid vid köp. Men i år var första gången som vi provade på ensilage, vår höbonde tyckte vi skulle prova några balar då han hade mycket torrt ensilage. Det var verkligen lika torrt som hö, men man såg ju att hästarna åt upp det vanliga höt först innan de smakade på ensilaget. Jag hade två hästar som vägrade smaka på ensilaget, smaktussen låg alltid kvar i boxen dagen efter, och en av dem var Katrina. Jag fodrar nog hellre med vanligt hö! Många av våra kunder fodrar med vanligt hö och många har både och och kan således vänja in den nya hästen succesivt. Vi rekommenderar alltid att man vänjer in hästen på nytt grov/kraftfoder och skickar alltid med ett papper där vi skriver upp vad hästen har ätit hos oss, när den verkades sist och när den avmaskades sist och med vilket preparat.

 

Jag läste en artikel för några år sedan skriven av en hästtandläkare där hen berättade att sedan många hästägare gått över till att fodra enbart eller nästan bara med hösilage så har karies ökat i hästarnas tänder... de får mer hål i tänderna eftersom det är mer socker i hösilage än vad det är i vanligt hö, enligt hen.

Intressant och då tänker jag att det kanske inte är så bra att ge en häst som inte är van att äta så mycket socker i sin kost (ätit endast vanligt hö) enbart hösilage i det nya hemmet. Är då den nya hästen lite smårund om magen borde det var rent av vara skadligt med sådan sockerchock i kroppen och skapa obalans i magen om hästen t.ex. inte äter så bra de första dagarna. Detta är bara min personliga reflektion och fundering!

Det var lite av hur jag tänker när jag säljer och mitt mål är att alla mina uppfödningar skall få det så bra som möjligt när de flyttar från oss och att jag har gett dem förutsättningar till det.