Nyheter

Mera föl...

2016-05-24

Nu är det varmt och gott ute... nästan lite för varmt men man skall väl inte klaga.

Den 19 maj strax efter kl 23 fölade Palencia, jag såg på monitorn att det var fölning på gång så jag sprang ut... och tur var väl det för fölet låg kvar i säcken precis som förra året när Jason föddes. Jag hade det i baktanken så jag pasade henne extra noggrant så jag inte skulle missa fölningen ifall fölungen behövde hjälp ut. Fölningen gick snabbt och smidigt ändå var Palencia helt slut efteråt och låg mycket så jag fick hjälpa till lite och torka fölungen. Ett sto till... lyckan var total... nu har jag två döttrar till fuxstona att spara och bygga vidare vår avel på. Katrina som hon skall heta var pigg och glad, hittade snabbt mjölkbaren när väl Palencia stod på benen igen. 

Dagen efter så tänkte jag att de skulle få gå ifred i lillla hagen vid huset... men inte då... Palencia ville väl inte gå där utan sprang längs staketet... hon ville gå ut till Pandora och visa upp sin lilla dotter. Så när jag släppte ihop dem så lugnade hon ner sig och svassade stolt framför Pandora och visade upp fölet. Lovvan och Fia stod i hagen ijämte och trånade och smågnäggade. De är väl för roliga!

I helgen så gjorde vi iordning betet till unghingstarna och släppte ut dem... jag trodde de skulle springa lite så jag kunde få lite häftiga kort... men ack... de bara betade och tyckte de hade kommit till paradiset med grönt gräs överrallt. De har en jättefin hage med kuperade kullar att springa upp och ner i... i morse så stod/låg de i en klump under en stor enebuske. De har kommit på att i enebuskar vill inte flugor och knott vara. Jöstas mamma var rolig för hon hade en "egen" buske som hon backade in i och stod under när hon tyckte flygfäna blev för jobbiga. 

Jösta, Jackpot och Jessy men sin gråa man.

Jason och Jösta

Jöran

Tidigt på morgonen den 23 maj kl 03 så var det dag för Fia att föla. Jag såg att hon låg ner så jag sprang ut, hon krystade och tog i och jag såg två framben och huvudet men inget hände när hon krystade så jag fick gå in och hjälpa henne. Den satt ganska hårt fast så jag fick dra när hon krystade och rätt som det var fick vi ut partiet som var tjockast och då kunde Fia sköta resten. Hon var givetsvis trött efter men repade sig ganska snabbt. Fölungen diade och bajsade så då gick jag in och la mig en stund.

"Konny" - Kind of Love

Sista fölet blev en svart hingstunge, han var pigg och de fick gå ut i egen hage på morgonen. Fia däremot hade inget emot att få gå själv med sin lille son. Det var väldigt varmt så tidigt på eftermiddagen tog jag in dem då jag tyckte han låg för mycket i solen och sov och verkade lite slö. Väl inne så piggade han på sig men jag hade inte sett honom kissa så jag passade honom flera timmar på kvällen för att få se det... men inget kom. Panik... jag ringde djursjukhuset och rådfrågade hur jag skulle göra och de sa att jag skulle gå på allmäntillståndet. Han var ju pigg och diade och bajsade som han skulle och magen var inte som en spärrballong. Min snälle gubbe bytte dubbdäcken till sommardäck på transporten som inte blivit gjort i fall  vi behövde åka in akut med Konny. Jag hade inte sett honom kissa på många timmar så när han äntligen kissade strax innan kl. 24 så var lyckan total... att man kan bli så lycklig över lite kiss. I dag har han kissat massor av gånger.

Kisseliss!

Då var fölningarna avklarade för detta året och vi är tacksamma att det gott så bra och att alla fyrbenta mår bra. Jag är SÅ nöjd med årets fölungar... igen. Legend fick en son till i natt och Jöran fick en lillebror...  allt hade gått bra. Så i år blev det två stoföl och två hingstföl efter Legend, tre svarta och en fux. De svarta skall väl jämna ut antalet i stallet då det är mycket fux... inte för att det gör mig någonting... jag älskar fuxar med!

 

Ha det gott alla goa vänner