Nyheter

Fölmönstring...

2016-10-01

I torsdags hade vi ute Morgan Johnsson som fölmönstrade våra tre fölungar. Vi har ju haft en strålande fin höst men just denna dagen så öste regnet ner på förmiddagen... men jag hade tur för till på eftermiddagen kom nästan solen fram och det började blåsa så mina fölungar hann torka upp riktigt bra innan det var dags för visning. Det är ju betydligare lättare att putsa upp en torr fölunge än en pisseblöt sådan.

Först ut var Kind of Love (Konny)... han ställde upp sig så fint och visade fram sig från sin bästa sida. Han är min favorit bland fölungarna i år... så himla söt! Morgan gillade honom också och rekommenderade oss att spara på honom som hingst för att visa fram honom på hingstpremieringen om några år. Han fick hela 41 poäng, 98888. Hans kritik löd: Utmärkt rastyp, välväxt. Vackert huvud, välformad hals, något sluttande kors. Från sidan välbenad, rättställd. God steglängd i skritten och taktmässig och lätt trav. Gissa om jag blev stolt!

Konny när han visades i Nossebro

Nästa att visa var Katrina... även hon ställde upp sig så fint och skötte sig strålande när vi visade fram henne. Hon är ju stor och det drog tyvärr ner hennes poängsättning denna gång, hon fick i alla fall 38 poäng fördelat på 77888. Hennes kritik löd: Stor, kvadratisk. Vackert huvud, något bred hals, bra bakdel. Rättställd, bra hasar. Vägvinnande skritt och taktmässig och lätt trav. Morgan förklarade så fint varför han satt sjuor längst fram och vi vet ju att hon är av större slaget annars hade hon fått åttor rakt igenom. Det är ju en chansning när man betäcker två stora föräldrar med varandra, hennes helbror från förra året är inte så stor så vi lever på hoppet att hon kommer att klara måttet som treåring ändå. Himla trevlig fölunge är hon och vi är mycket glada i henne.

Katrina när hon blev Guldbelönad på Grevagården

Sist ut var Kassandra... hon ställde upp sig fint.. en kort stund... henne är det mer fart i även om hon skötte sig bra hon också, så märks det att hon är "rödhårig". Hon belönades även hon med fina 41 poäng fördelat på 88898, Morgan framhöll speciellt hennes fina skritt och sa att det var ovanligt att se fölungar med så god mekanik. Så härligt att få höra! Hennes kritik löd: Bra modell, välväxt. Bra överlinje och bål. Från sidan välbenad, obetydligt tåvid fram. Lång skritt med utmärkt mekanik och vägvinnande trav. 

Kassandra i Mullsjö

Det är stor skillnad på att få visa hästarna på hemmaplan, de är mycket tryggare och inget som stör varken dem eller en själv. För mig är det betydelsfyllt att man kan fråga saker och få förklarat varför kritiken blir som den blir... både positiva saker och kanske mindre bra saker... eller saker man kan tänka på i framtiden med sitt avelsarbete. Alla vill vi ju framåt i vår avel. Jag är mycket nöjd med mina fölungar och kanske framför allt med vår avelshingst som kanske inte har den ultimata utstrålningen med meterlång pannlugg och man... men vilka fina avkommor han lämnar efter sig. Av 8 fölmönstrade avkommor hos oss har två fått 41 poäng, två fått 40 poäng, en fått 39 poäng, två fått 38 poäng och en på 37 poäng. Sju stycken klass 1 avkommor och endast en klass II avkomma som fölungar... det tycker i alla fall jag håller hög klass på kvalitétsavel om man får säga det själv. Nu tar vi vintervila från utställningar och bedömningar och kommer igen nästa år!

Vi har satt ut Jöran på annons nu för att se om vi kan hitta ett nytt hem till honom, även om man gärna vill, så kan vi inte behålla alla avkommor själva utan låter någon annan få glädje av en riktigt go ponny som Jöran. Han läker fint efter kastrationen förra veckan och det har inte varit några komplikationer alls... han har inte ens varit svullen och har lekt med sina komisar som vanligt.

Ha det gott alla goa kompisar...